انواع پوست و مراقبت ها
پوست یک بافت خارجی نرم و وسیع ترین عضو بدن با مساحت حدود 2 متر مربع است که سراسر بدن را در گرفته و ساختمان تقریبا پیچیده ای دارد.
پوست با استفاده از یک سیستم چند لایه شامل لایههای سلولی مختلف، سد سلولی و روغنهای محافظ، علاوه بر محافظت از اندامهای داخلی در برابر حملات باکتریایی وظایف دیگری نیز بر عهده دارد همچون پس مانده دهی سلول های مرده و باکتریایی ،ساخت فیبر های ارگانیک جهت ترمیم بافت های آسیب دیده ،ترشح ماده هایی که بدن را در مقابل عوامل عفونی ،سمی و .. مقاوم میکند و.. .علاوه بر این یکی از فاکتور های زیبایی بر هر شخص داشتن پوستی سالم است از این رو مراقبت ویژه از پوست یکی از با اهمیت ترین فاکتور های روزمره هر انسانی است.
عوامل مختلفی بر پوست تاثیر می گذارند که اولین و مهم تین عامل همان عامل ژنتیکی است بقیه عوامل عبارتند از محیط، سن، شیوه زندگی و مراقبت نکردن صحیح از پوست.
مشکلاتی پوستی همچون جوش، لک،آکنه،پیس و .. با مراقبت های روزانه تا حد بسیار زیادی درمان میشوند.پوست انواع مختلفی دارد که لازم است برای داشتن پوستی زیبا و مراقبت از آن ابتدا نوع پوست خود و شیوه محافظت از آن را بدانیم.
بهترین زمان برای تشخیص پوست یک ساعت بعد از استحمام می باشد.
انواع پوست و مراقبت ها
انواع پوست شامل خشک، معمولی، چرب و ترکیبی یا همان مختلط هستند. هر کدام از این نوع مراقبت مخصوص و ویژه ای دارند که باید به درستی انجام شوند.
انواع پوست عبارتند از:
-
پوست خشک
-
پوست چرب
-
پوست مختلط
-
پوست نرمال
1- پوست خشک
پوست خشک به کمبود چربی یا کمبود آب یا هر دو دچار است. به پوستی که با کمبود چربی رو به رو است پوست خشک ساده گفته می شود. به پوستی که با کمبود آب رو به رو است، پوست بدون رطوبت گفته می شود. اگر پوست، نازک و منافذ آن به زحمت قابل دیدن باشد، احتمالا دچار کمبود چربی و همچنین آب است. در صورتی که پوست، ضخیم و منافذ آن قابل دید باشد اما مشخصات پوست های خشک را داشته باشد، احتمالا فقط دچار کمبود آب است.پوست خشک در سنین جوانی از ظاهری تمیز برخوردار است اما با بالا رفتن سن نسبت به بقیه انواع پوست زودتر چروک می شود.
این نوع پوست پوسته پوسته است، به راحتی تحریک می شود و نسبت به هوای سرد حساس است. این نوع پوست سطحی مات و بدون درخشندگی دارد که می تواند همراه با احساسی از زبری باشد.
عوامل ایجاد خشکی پوست به دودسته داخلی و خارجی تقسیم می شوند:
الف- عوامل خارجی
- خشکی هوا که باعث افزایش خشکی پوست می شود.
- شوینده ها و مصرف بیش از حد آنها باعث ازبین رفتن چربی و در نتیجه خشکی پوست می شود.
- آفتاب با افزایش سرعت تبخیر رطوبت پوست باعث افزایش خشکی می شود
- آب به تنهایی باعث خشک شدن پوست می شود. ورودآب به خارجی ترین ردیف سلولهای پوست باعث افزایش خشکی پوست می شود. آب گرم علاوه برمکانیسم فوق با شستن چربیهای لایه شاخی به خشکی پوست سرعت بیشتری می دهد بنابراین بخوردادن مکرر پوست باعث افزایش خشکی پوست می شود.
ب- عوامل داخلی
- کم مصرف کردن آب
- ژنتیک
- استرس های طولانی
- مصرف دخانیات
- انقباض عروق سطح پوست
- اسهال مزمن
- پوست نازک
- افزایش سن
برخی بیماریها:دراماتیک .پوسوزیازیس-پرکاری تیروئیدو….
نحوه مراقبت از پوست خشک
پوست خشک، مشکلی است که بسیاری از افراد با آن مواجه هستند. این مشکل ممکن است ناشی از عوامل خارجی مانند هوا و آب و همچنین عوامل داخلی مانند عوامل ژنتیکی و بیماریهای پوستی باشد. در پوست خشک، پوست کم آب و خشک شده است و میتواند باعث خارش، ترکهای پوستی و التهاب شود.
برای مراقبت از پوست خشک، ابتدا باید از استفاده از شویندههای ملایم و بدون صابون برای شستشوی پوست استفاده کنید. استفاده از آب گرم برای شستشوی پوست نیز بهتر است که با آب سرد پایان یابد. همچنین، استفاده از محصولات مرطوب کننده مانند لوسیون و کرم مرطوب کننده بعد از حمام و شستشوی پوست، بسیار مهم است. محصولات مرطوب کننده باعث حفظ رطوبت پوست میشوند و به پوست نرمی و لطافت میبخشند.
همچنین، از آفتاب پرهیز کنید و در صورتی که نیاز است، از کرم ضد آفتاب با فاکتور حفاظتی بالا استفاده کنید. این کرم باعث جلوگیری از آسیبهای ناشی از اشعههای مضر آفتاب بر روی پوست میشود.
مصرف مواد غذایی سالم و پرمقدار از ویتامینها و مواد معدنی نیز برای حفظ سلامت پوست بسیار مهم است. مواد مغذی مانند ویتامین A، C، E و روغنهای غنی از اسیدهای چرب امگا 3 و 6 نیز میتوانند به حفظ پوست سالم کمک کنند.
در کل، پوست خشک یک مشکل پوستی است که با مراقبت مناسب میتوان درمان آن را بهبود بخشید. با استفاده از شویندههای ملایم، محصولات مرطوب کننده و مصرف مواد غذایی سالم، میتوانید پوست خشک خود را نرم، لطیف و سالم نگه دارید. در صورتی که مشکل پوستی شما به شدت خشک است، بهتر است به پزشک معالج خود مراجعه کنید.
- کاهش مصرف شوینده ها و صابونها
- استفاده از صابونهای چرب مثل گلیسرینه
- جایگزین کردن شوینده های اسیدی بجای صابونهای معمولی مناسب تر است.بهتر است به جای استفاده از شوینده ها از پاک کننده های مناسبتر مانند شیرپاک کن و کرم های پاک کننده استفاده نمود. هرچه خشکی پوست بیشتر شیرپاک کن مصرفی باید چرب ترباشد . درمورد پوست خشک بقایای شیرپاک کن ویا کرم های پاک کننده را می توان باآب ولرم از تونرهای مخصوص پوست خشک نیز استفاده نمود که حاوی الکل و کم و مواد مرطوب کننده بیشتر است.
- استفاده از کرم های مرطوب کننده با چربی لازم که به صورت کرمهای شب و روز تجویز می شوند.
- ضد آفتاب پوستهای خشک باید حاوی مقادیر متناسبی چربی باشند تا به راحتی روی پوست پخش شوند . در صورت کم بودن چربی. ضد آفتاب باید از یک کرم مرطوب کننده درزیرکرم ضد آفتاب استفاده کرد.
- کاهش اسکراب در پوست های خشک باید محدود شود .
- بخوردادن پوست باعث خشک شدن پوست می شود.پس بخور باید محدود شود.امادر مراحل مراقبت های سالنی چون بعداز بخورکارهایی مثل هیدرودرمی و استفاده از مواد رطوبت رسان انجام می شود می توان زمان بخور را کاهش داد.
- ماساژ در پوستهای خشک باعث افزایش گردش خون می شود بهتر است با کرم های ماساژ با چربی بالا انجام شود.
- استفاده از ماسکهای (آبرسان ) استفاده کرد.
- استفاده از مواد آرایشی با چربی بالا
- عمده مراقبتهای پوست خشک هم باید شامل هایدرودرمی و آبرسانی باشد.
۲) پوست چرب و ویژگی آن
در «پوست چرب»، غده های چربی بیش از حد فعال هستند. منافذ پوستی آن بزرگتر از منافذ انواع دیگر پوست هستند پوست چرب، براق به نظر می رسد و ضخیم تر، محکم تر و از حساسیت کمتری برخوردار است. پوست چرب می تواند ارثی باشد. اما معمولا با افزایش سن از چربی پوست کمتر می شود بطوریکه پوستی که دردوران بلوغ کاملا چرب بوده بعدا می تواند به پوست نرمال و یا حتی خشک تبدیل شود.
نحوه مراقبت از پوست چرب
- استفاده از شوینده هایی با قدرت پاک کنندگی
- استفاده از شیر پاک کن های با چربی کمتر توصیه می شودحتما بعد از استفاده از شیر پاک کن از تونرهای (لوسیون ) مخصوص پوست چرب که حاوی الکل بیشتری هستند استفاده کرد.
- استفاده از مرطوب کننده ها باید حاوی آبرسان (هومکتانت) بیشتر و چربی کمتر باشد.
- ضد آفتاب های با چربی کم و ترجیحا بدون چربی
۳) پوست مختلط و ویژگی آن
پوست مختلط به پوست هایی گفته می شود که ترکیبی در قسمت های خاصی چرب و در قسمت های دیگر خشک یا طبیعی است. معمولا منطقه T یعنی پیشانی، بینی و چانه چرب و گونه ها و اطراف چشم ها خشک یا معمولی می باشند. بعنوان مثال در پوست این افراد می توان منافذ پوست را در ناحیه چرب مشاهده نمود ودر لمس نیز این قسمت کاملا چرب است. اما درناحیه گونه ها پوست می تواند زبر و یا حتی قرمز و پوسته باشد.
نحوه مراقبت از پوست مختلط
نحوه مراقبت هم باید مختلط باشد . به عنوان مثال در گونه ها استفاده از مرطوب کننده الزامی است و یا در ناحیه چرب باید پاکسازی بیشتر صورت پذیرد. به این افراد توصیه می شود که از ضد آفتاب بدون چربی استفاده نمایند اما حتما در ناحیه گونه ها قبل از ضد آفتاب باید به حد کافی از مرطوب کننده استفاده نمود.
۴) پوست نرمال
پوستی نرم، لطیف، یکدست، انعطاف پذیر و بدون چروک و لک نه خشک است ونه چرب،غده های چربی و آب روی صورت برای مرطوب کردن پوست درست به اندازه کافی ترشح می شوند (افزودن رطوبت) و از پوست محافظت می کنند
علایم پوست نرمال
- پوست یکدست
- رنگ پوست شفاف
- منافذ طبیعی هستند
- التهاب و پوسته ریزی ندارد
- ترک وشیار ندارد
- تعادل در چربی پوست
- لطیف بودن پوست
نحوه مراقبت از پوست نرمال
در نظر داشته باشید که با دست کاری های بی مورد و استفاده از شوینده های قوی و نامناسب پوست را خشک نکنیم .از ضد آفتاب مناسب استفاده نماییم ودر صورت لزوم با استفاده از یک مرطوب کننده مانع خشک شدن پوست شویم.
مراقبتهای پوست نرمال شامل چند گام اصلی است که با رعایت آنها میتوانید پوست سالم و تا حد امکان جوان و تازهتر نگه دارید. این گامها عبارتند از:
5- پوست حساس
این نوع پوست عکس العمل بیش از حد نسبت به عوامل خارجی دارد به راحتی توسط مواد آرایشی خاصی، تماس دست و عوامل محیطی تحریک می شود. قرمز شدن، «جوش»، خارش، احساس سوزش یا آفتاب سوختگی از اثرات قرار گرفتن این نوع پوست در معرض آفتاب است.
با پوست حساس باید با ملایمت رفتار کرد. به طور کلی این افراد باید از مصرف محصولاتی که محتوی الکل، رنگ ها و عطرهای مصنوعی هستند، پرهیز کنند.